Informasi Terkini

  • Program dan Latihan
    • KURSUS PENTADBIR PUSAT

      KURSUS PENTADBIR PUSAT (5455)

      2018-08-08 08:57:41

      Pengalaman menunjukkan bahawa ahli-ahli YUM mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya sekiranya mereka mempunyai Pusat yang berjaya. Pentadbir Pusat memainkan peranan penting dalam...

    • Taklimat Pelan Strategik Yayasan Usaha Maju 2016 - 2020 (12039)

      2017-11-15 01:14:17

      Taklimat Pelam Strategik YUM 2016 - 2020 telah diberikan kepada kakitangan di semua Wilayah termasuk Ibu Pejabat bermula di Wilayah Pedalaman pada 03 Ogos 2017 bertempat di Pejabat Cawangan...

    • Kursus Hasilan Kacang Soya Cawangan Keningau (14103)

      2017-10-09 06:32:53

      Industri pembuatan Makanan semakin berkembang pesat dalam pembangunan ekonomi negara. Walau bagaimanapun penglibatan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana khususnya usahawan bumiputera dalam bidang...

    << < 1 2 3 4 5 > >> (5)
  • Berita Semasa
    • Majlis Jasamu Dikenang (244)

      2019-02-14 08:00:37

      Majlis Jasamu Dikenang Majlis Jasamu Dikenang telah diadakan pada 08 Februari 2019 bertempat di Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & SPA Kota Kinabalu sebagai tanda penghargaan dan terima kasih Yayasan...

    • Pelancaran Logo Baharu YUM (1095)

      2019-01-23 01:09:46

      Pelancaran Logo Baharu Yayasan Usaha Maju YUM akan menjangkau usia 25 tahun pada tahun 2020 sejak ianya diperbadankan pada tahun 1995. Oleh itu, adalah wajar dan tiba masanya agar YUM mempunyai...

    • Kakitangan Baharu (1286)

      2019-01-16 03:04:38

      Kakitangan Baharu Bil. Nama Jawatan Cawangan Tarikh Bertugas 1. Encik Recfcrn Brayon Ebin Penyelia Pinjaman Kota Marudu 3/9/2018 2. Encik Ryan Matahi Binsos Penyelia Pinjaman Pitas 3/9/2018 3. Encik Masboy Masag Penyelia...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> (11)

  Yayasan Usaha Maju dengan kerjasama Pusat Latihan Akuakultur KO-NELAYAN (KATC) telah berjaya menganjurkan Kursus Pembuatan Mee Kuning Basah dan Kering untuk usahawan YUM Cawangan Kudat pada 13-14 September 2017 bertempat di Kompleks KO-NELAYAN Kudat. Khidmat Pembangunan Perniagaan yang berkonsepkan NBOS (Strategi Lautan Biru Kebangsaan) seumpama ini adalah merupakan kali kedua diadakan selepas Kursus Pembenihan Ikan Keli Afrika pada bulan Mac yang lalu.

  Industri pembuatan mee yang sedang pesat membangunan telah mendorong pertumbuhan dan penglibatan usahawan IKS dalam bidang berkenaan. Potensi perniagaan mee kuning di pasaran tempatan juga mendorong usahawan mikro mengusahakan kegiatan ini secara komersial. Memandangkan penglibatan usahawan mikro YUM dalam industri ini masih kecil bilangannya, maka usaha untuk memberikan kemahiran secara hand-on sangat dialu-alukan . Oleh yang demikian, kerjasama antara YUM dengan KATC dalam pembangunan ekonomi dan keusahawanan khususnya dalam industri pembuatan makanan perlu diperluaskan.

              Dalam ucapan perasmian penutupan, Timbalan Pengurus Besar KO-NELAYAN Tn. Hj Yusof Hj. Ag. Besar menyatakan harsatnya untuk melihat usahawan YUM khususnya di daerah Kudat mempunyai kilang membuat mee kuning pada masa akan datang.Potensi dan peluang perniagaan mee kuning masih terbuka luas untuk menyumbang kepada peningkatan pendapatan.. Dalam persekitaran ekonomi yang kurang memberangsangkan sekarang, usahawan YUM perlu berani menceburi bidang baru yang berpotensi untuk dimajukan. KO-NELAYAN menerusi KATC akan sentiasa bekerjsama dengan YUM dalam pembangunan usahawan Bumiputera khususnya dalam menawarkan khidmat teknikal dan kemahiran dalam pelbagai bidang. Usahawan YUM perlu berani merebut peluang yang ditawarkan oleh Agensi Khidmat Pembangunan Perniagaan demi meningkatkan kecekapan dan kemahiran dalam bidang yang diceburi.