Informasi Terkini

  • Program dan Latihan
    • KURSUS PENTADBIR PUSAT

      KURSUS PENTADBIR PUSAT (5455)

      2018-08-08 08:57:41

      Pengalaman menunjukkan bahawa ahli-ahli YUM mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya sekiranya mereka mempunyai Pusat yang berjaya. Pentadbir Pusat memainkan peranan penting dalam...

    • Taklimat Pelan Strategik Yayasan Usaha Maju 2016 - 2020 (12039)

      2017-11-15 01:14:17

      Taklimat Pelam Strategik YUM 2016 - 2020 telah diberikan kepada kakitangan di semua Wilayah termasuk Ibu Pejabat bermula di Wilayah Pedalaman pada 03 Ogos 2017 bertempat di Pejabat Cawangan...

    • Kursus Hasilan Kacang Soya Cawangan Keningau (14103)

      2017-10-09 06:32:53

      Industri pembuatan Makanan semakin berkembang pesat dalam pembangunan ekonomi negara. Walau bagaimanapun penglibatan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana khususnya usahawan bumiputera dalam bidang...

    << < 1 2 3 4 5 > >> (5)
  • Berita Semasa
    • Majlis Jasamu Dikenang (244)

      2019-02-14 08:00:37

      Majlis Jasamu Dikenang Majlis Jasamu Dikenang telah diadakan pada 08 Februari 2019 bertempat di Shangri-La’s Tanjung Aru Resort & SPA Kota Kinabalu sebagai tanda penghargaan dan terima kasih Yayasan...

    • Pelancaran Logo Baharu YUM (1095)

      2019-01-23 01:09:46

      Pelancaran Logo Baharu Yayasan Usaha Maju YUM akan menjangkau usia 25 tahun pada tahun 2020 sejak ianya diperbadankan pada tahun 1995. Oleh itu, adalah wajar dan tiba masanya agar YUM mempunyai...

    • Kakitangan Baharu (1286)

      2019-01-16 03:04:38

      Kakitangan Baharu Bil. Nama Jawatan Cawangan Tarikh Bertugas 1. Encik Recfcrn Brayon Ebin Penyelia Pinjaman Kota Marudu 3/9/2018 2. Encik Ryan Matahi Binsos Penyelia Pinjaman Pitas 3/9/2018 3. Encik Masboy Masag Penyelia...

    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > >> (11)

Industri pembuatan Makanan semakin berkembang pesat dalam pembangunan ekonomi negara. Walau bagaimanapun penglibatan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana khususnya usahawan bumiputera dalam bidang ini masih terlalu kecil bilangannya. Dari sudut pembangunan usahawan mikro YUM, penglibatan dalam industri ini masih jauh ketinggalan walaupun potensi dan pertumbuhannya dalam peningkatan pendapatan sangat memberangsangkan. Justeru itu, usaha YUM cawangan Keningau menerusi Jawatankuasa Ketua Pusat (JkeP) untuk menganjurkan Kursus Hasilan Kacang Soya merupakan langkah positif kearah menarik minat usahawan mikro YUM berkecimpung dalam industri berkenaan. Kursus Hasilan Kacang Soya ini telah dianjurkan dengan kerjasama Syarikat Hajah Yanong Frozen Food Enterprise pada 28hb September 2017 bertempat di bangunan MARA, Keningau. Seramai 30 usahawan YUM telah menyertai kursus yang menggunakan kaedah "hand-on". 

Usahawan Mikro YUM perlu dibantu untuk melengkapkan pengetahuan dan kompetensi keusahawanan bagi meningkatkan peluang untuk berjaya dalam apa juga bidang perniagaan yang mereka jalankam. YUM sedang giat bekerjasama dengan Agensi Khidmat Perniagaan kerajaan dan swasta untuk membolehkan usahawan YUM mendapat akses kepada pelbagai kemudahan dan khidmat pembangunan perniagaan yang ditawarkan. Dengan yang demikian, pihak cawangan wajar memberi sokongan dan kerjasama padu ke atas program pembangunan keusahawan YUM bagi menjamin peningkatan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang perniagaan khususnya pembuatan makanan.