Informasi Terkini

Industri pembuatan Makanan semakin berkembang pesat dalam pembangunan ekonomi negara. Walau bagaimanapun penglibatan Usahawan Industri Kecil dan Sederhana khususnya usahawan bumiputera dalam bidang ini masih terlalu kecil bilangannya. Dari sudut pembangunan usahawan mikro YUM, penglibatan dalam industri ini masih jauh ketinggalan walaupun potensi dan pertumbuhannya dalam peningkatan pendapatan sangat memberangsangkan. Justeru itu, usaha YUM cawangan Keningau menerusi Jawatankuasa Ketua Pusat (JkeP) untuk menganjurkan Kursus Hasilan Kacang Soya merupakan langkah positif kearah menarik minat usahawan mikro YUM berkecimpung dalam industri berkenaan. Kursus Hasilan Kacang Soya ini telah dianjurkan dengan kerjasama Syarikat Hajah Yanong Frozen Food Enterprise pada 28hb September 2017 bertempat di bangunan MARA, Keningau. Seramai 30 usahawan YUM telah menyertai kursus yang menggunakan kaedah "hand-on". 

Usahawan Mikro YUM perlu dibantu untuk melengkapkan pengetahuan dan kompetensi keusahawanan bagi meningkatkan peluang untuk berjaya dalam apa juga bidang perniagaan yang mereka jalankam. YUM sedang giat bekerjasama dengan Agensi Khidmat Perniagaan kerajaan dan swasta untuk membolehkan usahawan YUM mendapat akses kepada pelbagai kemudahan dan khidmat pembangunan perniagaan yang ditawarkan. Dengan yang demikian, pihak cawangan wajar memberi sokongan dan kerjasama padu ke atas program pembangunan keusahawan YUM bagi menjamin peningkatan pengetahuan dan kemahiran dalam bidang perniagaan khususnya pembuatan makanan.