Informasi Terkini

  • Program dan Latihan
    • Seminar ICT Yayasan Usaha Maju 2019 (609)

      2019-04-04 03:46:05

      Buat julung-julung kalinya YUM telah menganjurkan Seminar ICT pada 31 Mac 2019 hingga 01 April 2019, bertempat di Hotel Platinum Lintas, Kota Kinabalu. Seminar yang disertai oleh lebih 30 orang...

    • KURSUS PENTADBIR PUSAT

      KURSUS PENTADBIR PUSAT (7433)

      2018-08-08 08:57:41

      Pengalaman menunjukkan bahawa ahli-ahli YUM mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya sekiranya mereka mempunyai Pusat yang berjaya. Pentadbir Pusat memainkan peranan penting dalam...

    • Taklimat Pelan Strategik Yayasan Usaha Maju 2016 - 2020 (14052)

      2017-11-15 01:14:17

      Taklimat Pelam Strategik YUM 2016 - 2020 telah diberikan kepada kakitangan di semua Wilayah termasuk Ibu Pejabat bermula di Wilayah Pedalaman pada 03 Ogos 2017 bertempat di Pejabat Cawangan...

    << < 1 2 3 4 5 6 > >> (6)
  • Berita Semasa
    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >> (13)

YUM telah menyertai Pameran Dan Jualan sempena Festival Beaufort 2019 pada 05 hingga 07 April 2019 iaitu selama 3 hari.  Program ini telah diadakan di Dataran Bagandang, Beaufort yang telah dianjurkan oleh Majlis Daerah Beaufort.

Sebanyak 45 gerai pameran dan jualan telah menyertai pameran tersebut yakni seramai 12 orang usahawan daripada Cawangan Beaufort telah turut serta mempamer dan menjual produk-produk mereka seperti buku novel, kraftangan, kerepek kering, sambal lada, kek, bun dan ulat rumbia @butod.

Program tersebut telah dirasmikan oleh YAB Dato' Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail, TImbalan Perdana Menteri Malaysia pada 06 April 2019.

 

YUM telah menyertai pameran sempena Festival Industri Kecil Sabah Tongod 2019 pada 27 hingga 28 Mac 2019.  Program ini telah diadakan di Dewan Terbuka, Dataran Tongod yang telah dianjurkan oleh Jabatan Pembangunan Perindustrian Dan Penyelidikan dibawah Kementerian Perdagangan Dan Perindustrian Sabah.

Sebanyak 160 gerai pameran produk-produk tempatan daripada seluruh Sabah telah menyertai pameran tersebut.  Beberapa buah Jabatan/Agensi Kerajaan juga telah turut serta membuka kaunter untuk menyalur maklumat mengenai Jabatan/Agensi masing-masing kepada orang ramai di daerah Tongod.  Penganjur juga telah mengadakan beberapa aktiviti seperti perkongsian pengalaman perniagaan daripada beberapa usahawan yang telah berjaya seperti Industri Penanaman Lada Hitam oleh Puan Zita Bolingkon, Industri Burung Walit oleh En. Jontiri Koyolo dan Penternakan Madu Kelulut oleh En. Anick Jinius.  Selain daripada itu aktiviti seperti persembahan nyanyian oleh artis tempatan, tarian kebudayaan, pertandingan karaoke dan cabutan tiket bertuah turut diadakan.

Program ini telah dirasmikan oleh YB DSP Wilfred Madius Tangau, Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Perdagangan dan Perindustrian Sabah pada 28 Mac 2019.  Semasa lawatan gerai beliau sempat berkunjung ke gerai pameran YUM sambil diberi penerangan ringkas mengenai perkembangan YUM di Cawangan Telupid dan Tongod.

YUM telah menganjurkan Kursus Latihan Pengendali Makanan dengan kerjasama daripada Akademi Intan Bandaraya pada 31 Januari 2019 bertempat di The Gem Hotel, Beaufort.  Seramai 50 orang usahawan daripada Cawangan Beaufort telah menghadiri kursus tersebut.

Antara topik-topik yang disampaikan adalah Kebersihan Makanan, Keselamatan Makanan dan Faktor-faktor Kritikal Keracunan Makanan.

Majlis Penutupan dan penyampaiain sijil telah dilakukan oleh En. Hassan Ahmad, Pengurus Pembangunan (Keusahawanan dan Pemasaran).

YUM telah menganjurkan Seminar Keusahawanan dan Program Pendaftaran dan Pemfailan Harta Intelek (Cap Dagangan) pada 18 hingga 19 Februari 2019 iaitu selama 2 hari bertempat di Hotel Shangri-La, Kota Kinabalu.  Seminar ini telah dihadiri seramai 30 orang peserta yang terdiri daripada usahawan YUM.

 Bil. Tajuk Ceramah  Fasilitator
1. Pensijilan MESTI  Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia
2. Pensijilan HALAL Bahagian Makanan Gunaan Islam, JHEINS
3. Teknologi Pemprosesan Makanan  MARDI Sabah
4. Pembangunan dan Pengukuhan Produk Melalui Rekabentuk Pembungkusan DDEC
5. Program Pendaftaran dan Pemfailan Cap Dagangan MyIPO

Majlis Penutupan dan penyampaian sijil telah dilakukan oleh En. Freddy Rantau, Pengarah Urusan YUM.  Turut hadir dalam majlis tersebut ialah En. Jayari Hj. Misuari, Penolong Pengarah Urusan (Pembangunan) dan En. Hassan Ahmad, Pengurus Pembangunan (Keusahawanan dan Pemasaran).

 

YUM telah menganjurkan Kursus Teknologi Pemprosesan Hasilan Ikan (Keropok Lekor, Bebola Ikan, Nuget Ikan dan Dim Sum) pada 29 hingga 30 Januari 2019 bertempat di Dewan Rumah Rehat, Kuala Penyu.  Kursus ini adalah anjuran bersama Syarikat Tasek Emas Enterprise yang telah dihadiri seramai 30 orang usahawan daripada Cawangan Kuala Penyu.

Antara topik-topik kursus yang disampaikan ialah Pengenalan Teknologi Pemprosesan Hasilan Ikan dan Teknologi Pemprosesan Keropok Lekor, Bebola Ikan, Nuget Ikan dan Dim Sum.  Selain daripada itu para peserta juga telah didedahkan secara amali pemprosesan Keropok Lekor, Bebola Ikan, Nuget Ikan dan Dim Sum.

Majlis Penutupan dan penyampaian sijil telah dilakukan oleh En. Hassan Ahmad, Pengurus Pembangunan (Keusahawanan dan Pemasaran) yang turut dihadiri oleh En. Doreen Jono, Pengurus Cawangan Kuala Penyu.