Informasi Terkini

Pinjaman Mikro melalui YUM telah berjaya melahirkan ramai usahawan Bumiputera dalam industri perniagaan kecil dan sederhana di Sabah.  Namun bilangan usahawan Bumiputera yang berdaya maju dan mampu bertahan lama dalam perniagaan masih kecil bilangannya.  Antara punca utamanya ialah kelemahan dalam pengurusan pinjaman dan tunai dalam perniagaan.  Tunai diibaratkan seperti "jantung" kepada perniagaan.  Kegagalan menguruskannya akan mengagalkan perniagaan.  Oleh yang demikian pinjaman yang diberikan perlu disertai dengan ilmu untuk menguruskannya agar dapat memberi manfaat kepada usahawan dan perniagaan.

Di atas kesedaran itu, Bahagian Pembangunan YUM telah menganjurkan Kursus Pengurusan Kewangan Usahawan Mikro kepada 50 usahawan YUM seluruh Sabah pada 21 Julai 2017 di Hotel Shangri-La, Kota Kinabalu.  Kursus ini telah dikendalikan oleh pakar kewangan mikro, Dr. Suraya Hanim Mokhtar, Phd (Microfinance) dengan menggunakan perisian perakaunan BizTunai. BizTunai ialah perisian perniagaan terkini yang dilengkapi dengan modul "Database" pengurusan kewangan perniagaan yang lengkap untuk membantu usahawan melakukan aktiviti pemasaran perniagaan.

Dalam ucapan perasmian penutupan, Pengarah Urusan YUM, En. Freddy Rantau menyatakan tentang peranan Bahagian Pembangunan dalam Pelan Pembangunan Usahawan Yayasan Usaha Maju (2016 - 2020) ke arah melahirkan 1,600 Usahawan YUM Berjaya dalam pelbagai bidang menjelang tahun 2020.  Justeru itu, kursus seumpama ini merupakan penanda aras untuk melahirkan 600 Usahawan Berjaya yang memperolehi pendapatan tahunan antara RM60,100 - RM150,000 menjelang tahun 2020.  YUM juga bercadang untuk mengujudkan Portal Usahawan YUM sebagai jaringan antara Usahawan Berjaya dan YUM bagi tujuan pemasaran dan pemantauan.