Informasi Terkini

  • Program dan Latihan
    • Program Pengarah Urusan Bersama Peminjam Bermasalah (530)

      2019-05-10 10:27:36

      Pada 29hb April 2019, Cawangan Penampang telah menganjurkan program khas perjumpaan En. Freddy Rantau, Pengarah Urusan Yayasan Usaha Maju bersama peminjam bermasalah. Program ini adalah satu...

    • Seminar ICT Yayasan Usaha Maju 2019 (2147)

      2019-04-04 11:46:05

      Buat julung-julung kalinya YUM telah menganjurkan Seminar ICT pada 31 Mac 2019 hingga 01 April 2019, bertempat di Hotel Platinum Lintas, Kota Kinabalu. Seminar yang disertai oleh lebih 30 orang...

    • KURSUS PENTADBIR PUSAT

      KURSUS PENTADBIR PUSAT (9093)

      2018-08-08 16:57:41

      Pengalaman menunjukkan bahawa ahli-ahli YUM mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berjaya sekiranya mereka mempunyai Pusat yang berjaya. Pentadbir Pusat memainkan peranan penting dalam...

    << < 1 2 3 4 5 6 > >> (6)
  • Berita Semasa
    << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >> (14)

YUM telah menganjurkan Kursus Asas Pembangunan Usahawan Coklat Buatan Tangan dengan kerjasama Unit Pembangunan Usahawan, Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Cocoa Innovative and Technology Centre, Kawasan Perindustrian Nilai, Negeri Sembilan.  Kursus ini telah diadakan selama 2 hari iaitu bermula pada 17 hingga 18 Disember 2018 bertempat di Kolej Vokesional, Keningau.  Seramai 15 orang usahawan daripada Blok Sook telah menyertai kursus tersebut.

Antara objektif kursus ialah:

1. Memperkenalkan pengetahuan asas berhubung teknik pemprosesan coklat yang betul.

2. Memperkenalkan potensi industri coklat di Malaysia dan kaedah pemasaran coklat.

3. Melahirkan usahawan coklat buatan tangan.

4. Mempromosi perusahaan coklat buatan tangan sebagai medium untuk meningkatkan pendapatan isi rumah rakyat Malaysia.

Topik-topik kursus yang disampaikan adalah seperti berikut:

1. Senario dan Potensi Industri Coklat Buatan Tangan

2. Teknologi Pemprosesan dan Pengeluran Coklat

3. Teknik Mencairkan dan Proses Tempering Coklat

Selain daripada itu pada peserta juga telah didedahkan secara amali Pembuatan Coklat Beracuan (Moulding), Penyediaan Kelongsong Coklat "Shell" berinti Peanut Butter, Coklat Salutan 'Dakar", Coklat "Splitter Truffles", Coklat Salutan "LoyChoc" berserta Hiasan Beracuan.  Manakala diakhir kursus tersebut sesi perbincangan telah dilakukan bersama tenaga pengajar/penceramah dan para peserta kursus.

Majlis penutupan dan penyampaian sijil telah dilakukan oleh En. Hassan Ahmad, Pengurus Pembangunan (Keusahawanan dan Pemasaran).