YUM dengan kerjasama IXCHEL Corporation (M) Sdn. Bhd. telah menganjurkan Kursus Pengurusan Kewangan Perniagaan pada 15 hingga 17 April 2019 iaitu selama 3 hari bertempat di Hotel Shangri-La, Bandaran Kota Kinabalu.  Seramai 50 orang ahli daripada seluruh cawangan YUM telah menghadiri kursus tersebut yang telah disampaikan oleh Dr. Suraya Hanim Binti Mokhtar, Pensyarah Kanan Universiti Putra Malaysia, Kampus Bintulu, Sarawak.

Objektif kursus adalah memberi pendedahan ilmu pengurusan kewangan perniagaan melalui kaedah penggunaan Perisian BizTunai yakni para peserta akan dapat menguasai kemahiran dan pengetahuan perekodan maklumat kewangan yang lebih sistematik dan efisyen.

Antara topik yang disampaikan adalah seperti berikut:

1. BizTunai Installation

2. Konsep Hasil, Kos dan Belanja

3. Aplikasi BizTunai (Modal Hasil/Sales, Cost of Goods Sold dan Belanja)

4. Memahami Penyata Kewangan

5. Aplikasi BizTunai (Modul Penyata Aliran Tunai/Penyata Pendapatan)

6. Aplikasi BizTunai(Modul Gaji/Bil)

7. Aplikasi BizTunai (Modul Database-Pelanggan/Pembekal)

8.Pengurusan Pinjaman

9.Pengurusan Pendapatan

Majlis penutupan dan penyampaian sijil telah disempurnakan oleh En. Freddy Rantau, Pengarah Urusan YUM yang turut dihadiri oleh En. Jayari Hj. Misuari, Penolong Pengarah Urusan (Pembangunan) dan En. Hassan Ahmad, Pengurus Pembangunan (Keusahawanan dan Pemasaran).  Pengarah Urusan memohon kerjasama dan meminta agar usahawan YUM menggunakan perisian BizTunai yang diberikan semasa kursus.