Jawatankuasa Ketua-Ketua Pusat Yayasan Usaha Maju (JKePYUM) Cawangan Beaufort dengan kerjasama YUM Cawangan Beaufort telah bersama-sama menjayakan Majlis Hari Keluarga Ahli YUM Cawangan Beaufort sempena Sambutan Jubli Perak 25 tahun YUM.  Majlis ini telah diadakan pada 14 Mac 2020 di Pantai Kenangan, Bongawan Sabah yang telah dihadiri oleh seramai lebih kurang 400 orang yang terdiri daripada ahli-ahli YUM, keluarga ahli serta kakitangan YUM.

Perasmian majis telah disempurnakan oleh En. Freddy Rantau, Pengarah Urusan YUM dengan gimik perasmian menerbangkan Wau yang mempunyai lambang logo Jubli Perak YUM dan disusuli dengan permainan gasing.  Turut hadir dalam majlis tersebut ialah En. Ali Rahman Yusof, Setiausaha kepada YB Dr. Daud Yusof, En. Abdul Hamid Sani, Timbalan Pengarah Urusan, En. Jayari Hj. Misuari, Penolong Pengarah Urusan (Pembangunan), En. Roseli Sindong, Penolong Pengarah Urusan (Perancangan), En. Constantine Michael, Pengurus Operasi Wilayah Pedalaman, En. Frankie Gurianah, Pengurus Cawangan Beaufort, Cik Daisy Livinu, Pegawai Pembangunan (Program Khas) dan Pn. Dolniah Apuk, Pengerusi Ketua Pusat Cawangan Beaufort.

Majlis ini telah dimeriahkan dengan pelbagai acara yang menarik diantaranya ialah tarian zumba, lumba lari dalam karung, meniup belon, bola tampar, tarik tali, kerusi beracun dan acara tukar hadiah antara Pusat.  Manakala acara kemuncaknya adalah penyampaian Anugerah Khas.

Penerima Anugerah Khas adalah seperti berikut:

Anugerah Pusat Cemerlang

1.  Pusat Biau Bongawan  

Anugerah Ketua Pusat Cemerlang

1.  Pn. Amas @ Zaleha binti Yusof @ Md. Yusof (Pusat Biau Bongawan)

2.  Pn. Banun binti Yusof (Pusat Darat Pauh)

3.  Pn. Noria binti Balang (Pusat Batu 60)

Menziarahi keluarga mendiang Lagiman @ Welfred Muda

Pada 06 Februari 2020, rombongan dari Ibu Pejabat yang diketuai oleh Pengarah Urusan Encik Freddy Rantau bersama Timbalan Pengarah Urusan Encik Abdul Hamid Sani, Penolong Pengarah Urusan (Pembangunan) Encik Jayari Misuari, Pengurus Pentadbiran dan Perjawatan Encik Airon Anthony Peter Kagut, Pengurus Operasi Wilayah Pedalaman Encik Constantine Michael, kakitangan Ibu Pejabat dan kakitangan Cawangan Keningau telah menziarahi kediaman mendiang Lagiman @ Welfred Muda di Kg. Tagai Apin-Apin, Keningau untuk menyampaikan sumbangan bagi meringankan beban keluarga yang ditinggalkan.

Sumbangan Khairat Kematian dari Yayasan Usaha Maju (YUM) sebanyak RM3,000.00 dan sumbangan derma ikhlas dari semua kakitangan YUM berjumlah RM2,000.00.

Mendiang mula berkhidmat dengan YUM pada 15 September 1990 sebagai Penyelia Pinjaman di Cawangan Keningau dan kemudian telah dinaikkan pangkat sebagai Pegawai Pinjaman (PPN) di Cawangan Keningau pada 01 September 2007.  Beliau disahkan meninggal dunia di Hospital Keningau pada 29 Januari 2020.

    Kakitangan Baharu - 1/2020

Bil Nama Jawatan Unit/Cawangan Mula Bertugas
1. Cik Noor Esnidzah bte Mohd. Sakkul Kerani Akaun Semporna 15/01/2020
2. Cik Nur Syafawani bte Mat Syet Pelatih Pegawai Sistem Unit Sistem, Ibu Pejabat 01/02/2020

 

Taklimat ICT dan Gantian Cuti Rehat (GCR)
Bil Wilayah/Cawangan Tarikh Tempat
1.

Wilayah Utara

1. Cawangan Kota Marudu

2. Cawangan Pitas

3. Cawangan Kudat

4. Cawangan Kota Belud

5. Cawangan Tuaran

29/01/2020

Restoran Raihan 7

Kota Marudu

2.

Wilayah Barat

1. Cawangan Penampang

2. Cawangan Papar

3. Cawangan Ranau

4. Cawangan Telupid

05/02/2020

Perpustakaan

Penampang

3.

Wilayah Pedalaman

1. Cawangan Keningau

2. Cawangan Tenom

3. Cawangan Nabawan

4. Cawangan Beaufort

5. Cawangan Sipitang

6. Cawangan Kuala Penyu

7. Cawangan Tambunan

06/02/2020

Juta Hotel

Keningau

4.

Wilayah Timur

1. Cawangan Beluran

2. Cawangan Sandakan

3. Cawangan Kinabatangan

4. Cawangan Lahad Datu

5. Cawangan Tawau

6. Cawangan Semporna

13/02/2020

Bilik Khas

Restoran A.J.I

Lahad Datu

 

YUM cawangan Tawau telah mengadakan majlis makan malam sempena Anugerah Pusat Cemerlang dan Ketua Pusat Cemerlang Tahun 2019. Majlis tersebut telah diadakan pada 15 Februari 2020 di Borneo Royale Hotel, Tawau.

Seramai 180 orang hadir memeriahkan majlis tersebut termasuk kakitangan YUM Cawangan Tawau. Majlis yang dirasmikan oleh YB Sarifuddin Bin Hatta, Pembantu Menteri Kewangan Negeri Sabah, turut dihadiri oleh Pengarah Urusan YUM, En. Freddy Rantau.

Berita berkaitan :

https://www.utusanborneo.com.my/2020/02/16/kerajaan-negeri-komited-bantu-usahawan-luar-bandar