Unit Pembangunan Usahawan telah menganjurkan Kursus Reka Grafik Smartphone di Yayasan Usaha Maju Cawangan Tuaran yang telah diadakan pada 16 hingga 18 Mac 2021 iaitu selama 2½  hari bertempat di Multi Purpose Hall Tamparuli. Kursus ini telah dihadiri seramai 29 orang ahli YUM Cawangan Tuaran.

Pengendali Kursus adalah daripada VL Tech Services dan penceramah adalah terdiri daripada En. Awang Amdan S M Darus, En. Mawardi Abdul Ghani dan Pn. Noor Azianie Amdiar. Banyak faedah  yang dapat dipelajari oleh para peserta sepanjang kursus iaitu antara lain ialah:

i.Mempelajari bagaimana mengambil gambar produk/perkhidmatan dengan hanya menggunakan Smartphone dan mengikut teknik-teknik yang betul.

ii.Mempelajari bagaimana proses suntingan foto-foto yang telah diambil menggunakan Smartphone.

iii.Mampu menggunakan Aplikasi Picsart untuk mengedit gambar dan video produk/perkhidmatan.

iv.Mampu menggunakan Aplikasi Canva untuk mengedit gambar dan video produk/perkhidmatan untuk dijadikan satu bahan pemasaran dalam bentuk animasi.

v.Menyedarkan kepada para peserta bahawa kursus ini adalah salah satu kemahiran yang perlu ada untuk membantu dalam aktiviti pemasaran.

Majlis penutupan kursus telah diadakan pada 18 Mac 2021 yang telah disempurnakan oleh En. Jayari Hj. Misuari, Pengarah Urusan YUM.  Beliau seterusnya telah menyampaikan sijil kepada para peserta kursus.  Turut hadir dalam majlis tersebut ialah En. Hassan Ahmad, Penolong Pengarah Urusan (Pembangunan Usahawan).